Vormsel in Berg en Terblijt

In de parochie van de H. H. Monulphus en Gondulphus te Berg en Terblijt ontvingen 50 jongens en meisjes van de hoogste groepen van de basisscholen het H. Vormsel uit handen van onze hulpbisschop Mgr. E de Jong, op vrijdag 21 maart jl.
In deze parochie wordt ieder jaar een ander thema voor de viering gekozen. Over de keuze van dit jaar schijft de parochie:

Dit jaar is het thema : www.bidjemee.nl
Het is echter geen willekeurig gekozen thema; ook in het bisdom bestaat deze website echt. Middels deze keuze denken en hopen wij de leefwereld van de kinderen en het geloof dichter bij elkaar te brengen.We hopen dat de H.Geest ze de kracht geeft om sterker verder te gaan in hun nu zo veranderende wereld. Mogen ze ook open staan voor de zo noodzakelijke hulp voor anderen.

Kijken we b.v. wat de H.Geest heeft betekend voor enkele bekende mensen uit de wereld.

Neem Moeder Teresa uit India, bij iedereen bekend. Zij cijferde zichzelf helemaal weg om anderen te helpen. Ze verliet de veilige kloostermuren om in de slopenwijken te wonen en te werken. Ze geloofde dat God wist wat Hij gedaan wilde hebben en Hij zou het haar laten zien. Eerst alleen in India, later ook in AustraliŽ, Zuid-Amerika, Londen, JordaniŽ, enz... Zelf heeft ze gezegd dat ze er was om de armste der armen te dienen in de naam van Jezus. Ze kreeg vele onderscheidingen o.a. de Nobelprijs voor de Vrede in Oslo. En steeds gaf ze hetzelfde antwoord: "Ik ben niemand... alleen de ene God koos ervoor om zijn speciale werk voor de armen te doen.Gedenk niet mij! Gedenk de armen.Wij doen het uit liefde.

Nog iemand die zichzelf wegcijferde om voor de armen te werken, is de onlangs overleden Pater Werenfried van Straten. Hij wordt aan het begin van de tweede wereldoorlog tot priester gewijd. Na de oorlog zette hij zich in voor de noodlijdende Duitsers; een daad van verzoening. Hij zamelde voor dit doel levensmiddelen in onder de boerenbevolking in de buurt van de abdij. Zo komt hij ook aan zijn bijnaam: de spekpater. Hij laat bussen ombouwen tot kapelwagens om de kerk bij de mensen te brengen. Na Duitsland volgt de weg naar de christenen achter het IJzeren gordijn en in 1959 verder naar AziŽ, waar hij zijn eerste ontmoeting heeft met Moeder Teresa. Hij roept de kerkelijke leiders op om vernielde kerken op te bouwen, catechesemateriaal te leveren en de opleiding van priesters te steunen. Hij bouwt aan de basis van contacten tussen Oost en West. Tot aan zijn dood heeft hij voor anderen klaargestaan. Net op het nippertje, vlak voor zijn dood, heeft hij symbolisch de bedelhoed doorgegeven aan de 16 landelijke bureaus die zijn werk voor de Kerk in Nood voortzetten. Hij was een sterke man,die zich bewust was van de gaven die God hem gegeven had,maar ook van zij gebreken. Succes en zegen hingen van God af. Hoe groter ons vertrouwen in Hem, des te meer God zijn liefde kan tonen.

Onze jongens en meisjes staan nog aan het begin van hun leven en roeping. Samen met onze pastoor hebben ze zich voorbereid op het Vormsel. Dit gebeurde in de klas, in de kerk en tijdens de Kinderwoorddiensten op zondag.
We hopen dat ze uit de Vormselviering kracht mogen putten om datgene te gaan doen wat er gedaan moet worden. En moge de H.Geest ze daarbij steunen. Klik hier voor meer foto's van de voorbereidingen in de groep.